Stationsorten Holmsveden i skyltsöndag/Railway town in Sunday’s sign

Byn Holmsveden var först fäboskog men på 1800-talet byggdes de första bofasta gårdarna. Efter1877 kommer uppsvinget med rallarna och järnvägen. Under 1900-talet har byn all möjlig service som affär, bank, bageri och skola. Idag har allt sådant försvunnit men tåget stannar fortfarande mitt i den tämligen öde byn.

Western-Dagen är en årlig återkommande marknad och återvändardag i Holmsveden. Byns utseende som beror på Norra Stambanans dragning över fäbodvallen gör att cowboys, indianer och trappers passar in, liksom Bluegrass och countrymusik. Western-dagen hålls alltid sista lördagen i augusti.” De senaste två åren har emellertid festivalen varit inställd på grund av pandemin. Igår ersattes den av Holmsveden-Dagen. Vi var där och jag passade så klart på att fotografera skyltar till bästa BPs skyltsöndag. Det blev en veritabel störtflod bilder i gråväder med dåligt ljus, jag kanske borde be om ursäkt men more is more ändå.

Ja vi är alltså i Holmsveden.
Lignells Mekaniska Verkstad är byns största industri.
Byns loppis håller till i ett av de vackrare husen och höll öppet dagen till ära.
Blå bil från Holmex Skyltfabrik parkerad medan green cargo rusar förbi på spåret.
Fogelbergska huset ligger lite undanskymt bakom järnvägsspåren. Här sägs en kocka ha serverat rallarna mat och här fanns byns första affär. Idag finns här en massa skyltar…
Sandwalls goda drycker har jag aldrig hört talas om, har ni?
Falkens pilsner känns mera bekant även om den idag heter Falcon.
Här finns verkligen allt, från Matadors rakblad till Pellerins billiga smörblandning.
Och slutligen två gamla godingar. Mazetti Ögon cacao och Emser bra att ha till hals.

8 tankar om “Stationsorten Holmsveden i skyltsöndag/Railway town in Sunday’s sign

 1. Härliga skyltar från Holmsveden. Jätteroligt att få komma med till Hälsinglan. I Hälsingland har jag varit då och då men inte just här. Så en ny bekantskap blev det.
  Vad gäller Sandwalls känner jag igen det från min barndom i Västergötland. Tror Sandwalls har med Brås att göra från början.
  Emserskylten och ögonkakao känns också igen. Falken och Zingo också. Ren nostalgi.

  Gillad av 1 person

  • Tack Ditte, du satte mig på spåret så det gick att googla fram Sandwalls på ett vettigt sätt: Sandwalls var ett av alla de svenska bryggerier som blev uppköpt för att senare läggas ner under 1970-talet. Sandwalls i Borås förvärvades år 1977 av Bryggeri AB Falken i Falkenberg, för att de bägge bryggerierna tillsammans skulle bli dotterbolag till Pripps. Wikipedia såklart.

   Gilla

 2. Holmsveden verkar vara ett skyltparadis. Vilken tur att du har hamnat i paradiset och kan visa upp skyltskörden. Vilken samling, både nytt och gammalt. Riktigt läckert. Har jag några favon då? Visst har jag det.
  Holmex bilen parkerad medan tåget rusar förbi är ju en lyckoträff, speciellt då färgerna ”clashar”. Läckert:-)
  Sandwalls goda drycker har jag heller aldrig hört talas om, men det var kanske en väldigt lokal dryck – typ à la mikrobryggerier idag.
  Hur som helst så har du överträffat dig själv idag. Å det med skyltar från Holmsveden. Du bevisar det jag alltid säger – skyltar finns överallt. Man behöver absolut inte bo i en storstad för att hitta skyltar.

  En härlig skyltning! Tusen tack för den och länken:-)

  PS. Svar: Xlash ögonfransserumet är absolut värt pengarna. Efter fyra veckor av daglig applicering ser du skillnad. Sedan kan man underhålla fransarna med serumet två till tre gånger i veckan. Det är en fröjd nu att lägga mascara på fransarna nu. Förut hjälpte det inte mycket, då fransarna satt alltför glesa för att mascaran skulle göra skillnad. Så ”go for it” säger jag bara. DS.

  Gillad av 1 person

  • Jo med lite tur snavar man över skyltar lite var stans men mycket oftare här i Hälsinglands byar än i hemma Linköping skulle jag säga.
   PS. jag litar så klart på dig och beställer 🙂 Tusen tack för tips och svar! DS.

   Gilla

 3. Oh jag går igång på alla vackra plåtskyltar från förr. Sandwalls goda drycker var en höjdare som jag aldrig hört talas om. Klickade faktiskt på din länk för att se var någonstans Holmsveden ligger…mitt geografiska kunnande är något begränsat men nu är jag med i matchen. Tack för fantastisk skyltskörd!

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: