Lin i skyltsöndag/Flax in Sunday’s sign

Man tager vad man haver för att bidra till bästa BPs skyltsöndag. Idag haver man lin eller snarare en linskäkt vid en oansenlig bäck uppe i skogen i Svedja. Linskäkten här drivs av ett kvarnhjul i en liten byggnad från 1700-talet enligt en informationsskylt på timmerväggen.

På ytterdörren finns också ett flödesschema över linblommans komplicerade väg mot tyg och kläder. Skäktning, när linfibrerna bankades för att skiljas från stråets vedartade delar, är bara en liten del i den processen. Arbetet var tungt och vattenkraften var till god hjälp när produktionen blev mer storskalig som på gårdarna i Hälsingland.

Som komplement till skyltarna bjuder jag på en stämningsbild av linskäkten med vattenränna till kvarnhjulet. Nu ligger den övergiven och halvt övervuxen i björnskogen utanför Kilafors. Man får använda en god del fantasi för att visualisera arbetet, rösterna och lukterna i den forna kåkstaden.

An old deserted flax scutching mill in the forest of Hälsingland.

3 tankar om “Lin i skyltsöndag/Flax in Sunday’s sign

 1. Detta med linet är så fascinerande och jag vet att både Hälsingland och Ångermanland haft stor linneproduktion. Jätteroligt och intressant med linets väg till färdigt linne. Var för ett par veckor sedan just i Ångermanland och såg liknande på Brynge kulturindustriområde. Där har de också en riktigt gammal lärftmangel bevarad.
  Stort tack för denna tur till Hälsingland och linet.

  Gillad av 1 person

 2. Sista bilden är en sådan enastående drömbild à la Lena igen. Linskäkt visste jag ärligt talat inte vad det var, nu vet jag lite mer. Googlade och tack vare dina utmärkta språkkunskaper vet jag nu också vad den heter på engelska. Man lär så så länge man lever.
  Skylt nummer 2 är verkligen informativ. Vilket jobb alltså för att fylla på rikemännens linneskåp;-)

  Tusen tack för länken och skyltarna:-)

  Gillad av 1 person

 3. Oh my! Det var ett krångligt ord du introducerade för mig. Jag trodde skäkt hade något med kusar att göra…letade synonymer och hittade inte en enda. Men, jag hade nog inte blivit mycket klokare, jag begriper ändå att det är ett redskap som används vid linberedning…eller nåt. Och himla trevliga foton har du att komma med. Tack för dem

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: