Prestation. Fem en fredag v.21

Denna vecka handlar frågetemat Fem en fredag om prestation. Ett laddat begrepp för mig som tillhörde kategorin ”duktig flicka” och ändå inte. Jag var alldeles för friständig och tanklös, eller som min svensklärare skrev som slutkläm i mitt uppsatshäfte ”men måste en duktig flicka slarva så med stavningen?” Inte heller är prestation ett odelat positivt begrepp. Alltför många tror alltför ofta att deras prestationer definierar dem, att det är de som räknas även utanför arbetslivet. Men inte tycker jag om mina vänner eller älskar mina kärlekar för vad de presterar. I relationer är helt andra personliga kvalitéer avgörande.

För mig är prestationer väldigt tätt kopplat till arbetet och mina många år som chef och ledare. Nu i pensionärslivet kan jag leka med begreppet och alls icke ta det på allvar.

 1. Vad bidrar du med lite mer än vad dina grannar gör? Balkonghäng. Vi har pyttesmå men bekväma balkonger, tack och lov inte inglasade. Jag trivs bäst utomhus med frukosten, lunchen och boken.
 2. Vad senast gjorde du som du blev stolt över? Spikade upp några tavlor som äntligen funnit sin plats här hemma.
 3. Vad gör andra bättre än du? Ja men det mesta, lagar mat till exempel. Jag är ingen görare.
 4. När presterar du som bäst? När jag är fokuserad och lustfull (och deadline närmar sig).
 5. Vilken idrottsgren presterade du bäst i under skoltiden? Ingen alls. Jag var verkligen pinsamt ointresserad, omotiverad och allt annat på o när det kom till gympa och idrott. Men simma och bada var jag en fena (förlåt) på. I vattnet tog jag alla möjliga märken upp till guldmagistern. Här var prestationen lustfylld men det berodde förstås på att vi hela långa somrarna bodde vid sjön Åsunden.

View from the balcony today, a Friday at the end of May för balkonghäng är min bästa gren.

14 tankar om “Prestation. Fem en fredag v.21

 1. Tror det är nog bara du och jag som älskar våra balkonger ”oinglasade”. Vad är poängen med inglasade balkonger???? Ett extra rum under vintern sägs det. Nej inte här i Skandinavien. Det enda man gör med balkongerna under vintertid är att använda de som förråd. Nåt jag hatar. Hade faktiskt också kunnat skriva balkonghäng, om jag kommit på det, för balkongen är min oas, helt klart.
  Sedan är vi inte helt otippat rätt så lika, med undantag femman. Då är vi raka motsatser.

  Prestation är ett laddat ord tycker jag, för det kan misstolkas. Dessutom är det relativt vad som är en prestation för olika människor.

  Gillad av 1 person

 2. Håller med dig om duktighetssyndromet. Det har jag växt upp med, o oj så ofta man fick höra att de vuxna var besvikna på mig, i skolan…Det gjorde snarare att jag ville sluta skolan så snart det var möjligt…och det gjorde jag också.
  Jag bor på bottenvåningen och kan inte ägna mig åt trevligt balkonghäng. Skydd är uppsatta i sidled så jag ser bara om någon passerar utanför på vägen, det händer kanske tio gånger på en dag…

  Gillad av 1 person

  • Det är ju inte så lyckat när prestationskraven hindrar lärandet, det hände mig med så småningom. Det låter som du har en uteplats där vid bottenvåningen. Med tio per dag kanske ni vinkar till varandra 🙂

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: