Kunskap. Fem en fredag v.17

Denna veckan handlar frågetemat Fem en fredag om kunskap. Jag kan inte riktigt motstå även om jag nog borde då jag har en liten nattgäst i min säng och har högläst om Dinosaurier och Skurken i Muminhuset tills vi båda somnade. Det här har alla chanser att bli ett riktigt bluddrigt fredagsinlägg men strunt samma.

1.Vad är något du håller på att lära dig? Spela boule. Bollspel och sport över huvud taget är helt nytt för mig och något jag aldrig skulle försökt mig på. Om det inte vore för att jag i mitt nya fria pensionärsliv bestämt att säga ja till oväntade uppslag och sånt jag inte behärskar. Alltså sa ja javisst när en ny kompis frågade om vi skulle testa boule och på den vägen är det. Till min stora förvåning är det dessutom hur kul som helst att tävla, jag lär mig och lyckas ibland. Men bäst är alla skratten i suveränt vänskapligt sällskap.

2. I vilket ämne vill du förkovra sig mer? Det vore inte dumt att bemästra kameratekniken. Jag vet vad jag vill se i en bild men vägen dit skulle jag vilja ha makt över.

3. Karriärmässigt, vad ville/vill du egentligen bli? Ja men jag är ganska nöjd med att vara arkeolog. Visserligen var jag från start inställd på att arbeta med ord. Sen fick min paniska rädsla för döden mig rent terapeutiskt nyfiken på arkeologi, att skrapa fram skelett och döskallar ur jorden, man borde bli förhärdad för mindre. Det kunde ha stannat därvid när yrkesvägledaren gjorde klart att arkeolog är inget yrke. Arkeologi fick jag läsa på egen risk. Jag gjorde så och det skrivna ordet har jag arbetat med men döskallar har det varit ogott om då min karriär har handlat om livet i medeltidsstaden och mer sällan om begravningsritual.

4. Hur får du din kunskap? Teoretiskt, läsa och plugga. Praktiskt, jobba och testa. Sinnligt, människors möten stöta och blöta.

5. Vad skulle du behöva bli bättre på? Laga mat. Min stora sorg här i livet är att jag inte är en siciliansk matmamma med kraftiga överarmar. Långkokar tomatsås tills den är packad med smak, rullar pastadegen ur egen maskin, för att inte tala om alla puttrande köttgrytor ur familjens receptskatt och fisksoppan… med suverän självklarhet, många till bords. Drömmer jag som är osäker i köket, som hatar att laga mat till andra och som hatar att misslyckas.

Att resa är ett av de bästa sätten att få kunskap alla kategorier.

6 tankar om “Kunskap. Fem en fredag v.17

 1. Boule gillade jag på 90-talet. Vi var ett gäng som spelade varje söndagsförmiddag på en liten grusplätt i Sandsbro, som ligger i utkanten av Växjö. Det var riktigt roligt men sedan blev blev det mer seriöst med tävlingsspel och då tröttnade jag. Jag tyckte om spontana tävlingar, vi var 4 gubbar som bodde nära varandra som spelade om ett flak öl, jag och min granne mot två gubbar på gatan nedanför. Bästa av fem matcher och vi spelade aldrig mer än en match samma dag. Den typen av tävlingar tyckte jag var kul. Men det blev mer och mer allvarligt spel och då tröttnade jag.

  Kamerateknik, jag prenumererar på Moderskeppet som har massor med videoutbildning. Det är suveränt, fattar man inte riktigt så är det bara att se om videon, hur många gånger man vill.

  Gilla

 2. Vilka fantastiska svar på frågorna! Jag blir så nyfiken på att vara arkeolog… det verkar väldigt spännande! Jag är/har varit trollbunden av forn Egypten hela livet, kanske pga min mamma är egyptiskt, men även för att det är så mäktigt! Jag drömde mig ofta bort till Carter och öppningen av Tutankhamons grav, tänk vilken upplevelse! Att laga mat är ju aldrig för sent att lära sig, med små steg kommer man långt! Testa ett långkok så är du på god väg!

  Gilla

 3. Mycket intressanta svar! Så kul att prova nya saker som man inte haft en tanke på, och sedan upptäcka att det här var ju kul. Arke0log måste vara ett spännande yrke. Eftersom bouletestet utföll så bra så kan det kanske vara läge för att prova på den italienska bullmammans kokbok! Lycka till!

  Gilla

 4. Femman kan jag skriva under på, helt och hållet. Ge mig en Jamie Oliver, tack!
  Att spela boule är kul. Gjorde det några gånger på 1990- och 2000-talet. Som du sett på min blogg har vi en boulebana på innergården, och där har grannarna spelat i stort sett hela vintern. Att jag inte deltar beror på att jag har så himla svårt för att bara umgås med pensionärer…
  Att du är/var arkeolog var helt otippat! Så himla kul även om det inte är ett jobb. När jag spelade fotboll på 1980-talet hade jag en lagkamrat som var arkeolog. Hon berättade att hon i stort sett bara kunde jobba sommartid och att det finansiellt inte gick ihop för henne. Så hin skaffade sig ett ”riktigt” arbete och jobbade som arkeolog under sommarsemestern.

  Ett härligt inlägg. Så kul att lära känna dig närmare:-)

  Gilla

 5. så intressant! Boule spelar ett gäng här i byn, jag har aldrig känt mig lockad…annars har jag gärna en speldjävul i mig. Arkeologi är urspännande om du frågar mig! Jag ville bli journalist o min yrkesvägledare skrattade rått åt mig o sa att det kan du aldrig bli för du ser allt i svart eller vitt! Jag trodde henne…say no more och satte mig på en bank istället.
  Att vara spontan och pröva olika saker är en toppeninställning som jag också försöker följa. Men jag måste erkänna att ibland känner jag mig alltför bekväm när det gäller fysiska utmaningar…

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: