Val. Fem en fredag v.9

I dagens Fem en fredag handlar det om val. Det är min sämsta gren. Den enda dominerande delen i min personlighet innebär att jag hanterar världen genom perception; spontanitet rörlighet och tveksamhet till skillnad från genom bedömning; organisering strukturering och planering. Jag är således ambivalent och avstår in i det sista från att välja.

Dock kommer här ett försök.

 1. Vilka fem maträtter skulle du välja att för alltid äta? 1. Sommarmat i gröngräset; Sill nyplockad potatis gräddfil gräslök och till efterrätt jordgubbar med en klick vispad grädde. 2. Låtsassyrrans fisksoppa i Reykjavik; färskare än pinfärsk fisk, varma goa kryddor och mycket vitlök sen mår man bra. 3. Lyxmiddag i Kyoto; extra extra allt av japanska delikatesser. 4. Fyrarätters vardagslunch i Etrurien; en rustik hemkörd pasta, en liten perfekt mörad köttbit, några goda ostar allt avrundat med något med frisk sötma. 5. Kräftfest i sommarstugan; nyfångade och nykokta svenska flodkräftor, lite ostpaj och stekta sommarkantareller, till efterrätt skogshallon.
Ur familjealbumet, pappa lillbrorsan och 14-åriga jag som älskar kräftor. 1960-tal i Humlegården (dvs vår sommarstuga).

2. Vilka fyra saker i källaren/förrådet skulle du egentligen kunna slänga? Källarförrådet är praktiskt taget renrakat, alla gamla skidpar tillsammans med stavar försvann när jag flyttade från huset i Kumla. Inte ens sommardäcken finns där, de förvaras numera hos bilfirman. Men i det överfulla vindskontoret står bland mycket annat lådan med den förre hyresgästens fula julsaker. Av dem kan jag slänga fyra saker +. Det har bara inte blivit av.

3. Vilka är dina tre favoritklädesplagg i din garderob? Svarta stuprörsjeans, luftig sommarklänning och jeansshorts.

4. Vilka två telefonnummer kan du utantill? 1-4-5-8-5-7 senare lärde jag mig det vuxnare 14 58 57. Två sätt att rabbla mitt hemnummer i Uppsala, det första känns fortfarande mest rätt.

5. Vilken enda högtid skulle du fira om du måste välja? Jag är en urdålig högtidsfirare men ett midvinterblot med många levande ljus, värme och vila vill jag inte vara utan.

9 tankar om “Val. Fem en fredag v.9

 1. Alltid lika roligt att läsa dina finurliga och välskrivna svar:-)
  Ja, min drömresa till Japan drömmer jag fortfarande om. Å då ingår Kyoto. Så en lyxmiddag där eller i Shisuoka där min kompis Kyoto bor tar jag osedd;-)
  Vår källare är också renrakad, åtminstone med vår grejer. Det är två grannar som delar på vårt förråd. De har liksom separationsångest när de ska slänga nåt, så allt sparas i källaren. Suck säger jag bara.
  Stuprörsjeans – det var otippat. Hur f*n kommer du in i dom? Jag är visserligen smal, men har uppenbarligen alltför tjocka vader för att ”trä på mig” stuprörsjeans. Så grattis! Annars är ”vanliga” jeans också mina favoplagg:-)

  Gilla

 2. Problem att välja? Jag dreglar över alla dina matval! Men ambivalenta på restaurang ger jag inte mycket för. haha. Frågar var och en: vad har du valt, o vad har du valt. Och sen är hen totalt bortkollrad…Jag tillhör dem som väljer blixtsnabbt, därmed inte sagt att jag inte kan ångra mig-.-
  Jag är också en dålig högtidsfirare, julhatare, men har med åren blivit mer förlåtande till dem som tycker helger är kul…

  Gilla

 3. Låter skönt att ha det så med förråden. Blir ibland trött på alla val men om det inte finns några olika att välja mellan så blir jag också irriterad, lustigt hur en, jag, är. 😉

  Gilla

 4. Jag är så avundsjuk på alla som har renrakade förråd. Just nu har vi inte bara förråden hemma fulla utan har t o m fått hyr extra förrådsutrymme för att ha prylar i sen min mamma gick bort

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: