Då och nu i skyltsöndag

Övre Vasastaden i Linköping är numera mitt händelserika revir. En solig dag i veckan dök här upp en cirkus. En skylt i klassiskt vackert typsnitt, i en valvbåge, i fasaden till en röd tegelbyggnad meddelar Cirkus 1912. Bakom fasaden skymtas den stora glaskupolen. Liksom Hippodromen i Malmö och Cirkus i Stockholm hade Linköping ett fast etablissemang för gästande cirkussällskap. ”Cirkus Orlando fick äran att uppträda på invigningskvällen den 27 september 1912. Man kunde bland annat då få skåda fem lejon och en tiger.” googlar jag fram från Kulturarv Östergötland

Flera kvarter av den gamla stadsdelen är annars rivna, byggnader och skyltar är pinfärska. Jag gick förbi här nu i helgen när solen och himlen försvunnit. Man kan väl säga att estetiken och hur man väljer att skylta har ändrats en del under hundra år.

Den rivna bebyggelsen var småskalig och nedgången. Här inhystes småföretag och småindustrier har jag fått mig berättat. En del står fortfarande kvar men det är nog bara en tidsfråga innan de också försvinner. Halvt utsuddade skyltar berättar fortfarande traktens historia. Jag tror att jag kommer att gå vidare på skyltsafari här.

Ja detta var söndagens skyltspaning från mig, ett bidrag till Skyltsöndag förvaltad av BP där du också finner flera andra skyltspanare.

5 tankar om “Då och nu i skyltsöndag

 1. Som vanligt har du hittat riktiga godbitar till din Skyltsöndag. Dessutom är du en nattuggla, precis som jag:-)
  Man kan säga vad man vill om skyltar, smaken är delad, MEN vissa skyltningar var bättre förr. Tänker på din första bild som är ett konstverk där med solen som är på väg ner. Mixen med Hemköp etc. på dessa nybyggda skokartonger är en en mardröm om du frågar mig, vilket du troligen gör;-)
  Å med sista skylten kastar du dina läsare tillbaka ungefär 30 till 40 år.

  Ja, vad kan man säga om din Skyltsöndag?!!!!! Hundra procent succé såklart! Tusen tack för att du är med och skyltar samt länkar:-)

  Gilla

 2. Fint skyltat!! Och väldigt trevligt med ett besök i Linköping. Så länge sedan jag var här. Spännande med kontrasterna mellan det nya och det gamla och jag fastnade länge vid din första bild.

  Gilla

 3. Cirkusskylten sätter fart på fantasin. Har nog inte varit på cirkus sedan min dotter var barn, fyrtio år sedan alltså, sisådär…Men inte ens då gillade jag att man hade djur på cirkusen. Tyckte synd om dem, och ville att de skulle vara fria i sitt eget habitat. Nu har vi ju kommit en bit på väg vad gäller cirkusdjuren.
  Rolig idé om du fortsätter leta gamla skyltar, de är ju så mycket mer spännande än de trista nya neonvarianterna.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: