Svenskt parklandskap/Swedish landscape garden

DSC_0180rsps_redigerad-1hag50hpll600Asylum accommodation at the manor

Från matsalen i Kilafors Herrgård är utblicken över trädgården och Bergvikens vatten riktigt mäktig. Jag åker dit ibland från stugan för att äta lunch i den vänliga atmosfären tillsammans med de andra på asylboendet.

Platsen har en lång och brokig historia med ursprung i järnet och ett järnbruk. På 1980-talet omvandlades herrgården, i likhet med många andra stora anläggningar, till konferenshotell. Det bar sig inte, huset blev öde men livet återvände när de asylsökande flyttade in i herrgården.

Själva herrgårdsbyggnaden är pampig om än bedagad. Det första man ser när man kommer in är en vacker svängd paradtrappa. Denna så kallade filmtrappan är berömd. Den syns i många klassiska svenska långfilmer tillsammans med stjärnor som Sickan Carlsson och Hasse Ekman och den är ritad av ingen mindre än konstnären Isaac Grünewald. Att jag inte har något foto på filmtrappan beror inte enbart på min allmänna oföretagsamhet. Trappan leder idag upp till de asylsökandes privata rum och den är en populär lekplats för alla barnen här som gott kan få behålla sin anonymitet.

stående fredagstema människoskapelser

En tanke på “Svenskt parklandskap/Swedish landscape garden

  1. Tänk så många gånger jag sett skylten dit när jag passerar Kilafors på väg till eller från fjällen. Nästa gång ska vi minsann åka dit – Tönnebro är ju knappast det optimala lunchstället …

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: