Enångers gamla kyrka. Valfritt fönster

DSC_0219fhag50hpll600

 Rundbågefönster av romansk typ.

Veckans fönstertema är valfritt. Idag är valet lätt. Med ösregn piskande rutorna här hemma, medan björkveden flammar i den öppna spisen väljer jag ett grönt högsommarfönster. För grönskan, björkens och den rena formens skull.

Enångers gamla kyrka ligger i Hälsingland, ett par mil söder om Hudiksvall. Den är väl värd en omväg om du befinner dig i trakten. En välproportionerad liten salkyrka – koret lika brett som långhuset – med kraftiga pelare vilka bär upp tunga stjärnvalv dekorerade med magnifika medeltida målningar. Kontrasten mellan den avskalade, vita exteriören och och den överlastade, färgstarka interiören kunde inte vara större. Praktfulla inventarier, stora intressanta träskulpturer bland annat från Haaken Gullesons verkstad, förstärker intrycket att du kliver rakt in i medeltiden när du tar steget över tröskeln in i kyrkorummet.

På bilden ser du bara exteriören. En vitkalkad korvägg i liv med långhusväggen, en bit av en kallmurad bogårdsmur och mitt valfria fönster. Ett fönster som visserligen förstorats när den ”mörka medeltiden” blev omodern och den nya tiden krävde mera ljus in i kyrksalen men som ändå bevarat ett medeltida romanskt formspråk.

valfritt veckans fönster

12 tankar om “Enångers gamla kyrka. Valfritt fönster

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: