Vilt/Wild

DSC_0034ffhag80b1000

Riksdagens samlingssal på Warszawas Slott

Förrädiskt lugn och värdig ter sig samlingssalen denna heta sommardag medan vi är på besök. Men skenet bedrar. När Polens riksdagsmän samlades här under 1700-talet gick det vilt till. Varje adelsman hade absolut veto och för att ett beslut skulle uppnås krävdes total konsensus. Den enigheten var i princip omöjlig att uppnå. Sammanträdena blev stormigt kaosartade och gav upphov till uttrycket polsk riksdag, dvs ett vilt kaotiskt möte utan resultat.

Warszawas slott beboddes av Polens kungar från slutet av 1500-talet när Sigismund Vasa flyttade huvudstaden från Kraków till Warszawa. Slottet tillsammans med stora delar av staden lades i ruiner av tyskarna under andra världskriget. Senare har salarna rekonstruerats minutiöst från fotografier och ritningar och slottet har, likt en fågel Fenix, återuppstått i sin forna glans. Vi får en unik möjlighet att se hela härligheten, inklusive de vilda fönstren, inte i det slitet patinerade skick som vi är vana att möta gamla slott utan i nyskick så som skaparna ville presentera sitt praktverk.

vilt veckans fönster

7 tankar om “Vilt/Wild

  1. Heeej! Det var inte igår. Kul att du är i farten igen, på bloggen menar jag. 🙂 Japp, polsk riksdag har man ju hört talas om men jag är glad över att du slapp bråkmakarna vid ditt besök. Inte många stolar där… är det för att ha gott om plats för att slåss, tro.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: