Testglad

DSC_0096fp1000

Handtag/portklapp och nyckelhålsbeslag på en åldrad ekdörr

Svänger in vid Njutånger på väg mot Iggesund. Bara för att himlen ännu är blå och jag sällan kan lämna en medeltidskyrka obesedd. In i kyrkan kommer jag inte, det gör man sällan men går varvet runt byggnaden och tittar på den släta vitputsade exteriören. Framför kyrkporten blir jag stående och beundrar smidesbeslagen på det ådrade träet. Både järnet och eken är urgamla, formspråket kraftfullt. Man måste kalla smeden testglad. Se hur han lekt med fågelmotivet och andra dekorelement, tvinnat glödande tenar till klappen och fått de enkla nyttoföremålen sällsamt levande.

Testglad Onsdagstema

4 tankar om “Testglad

  1. Jag trodde att du syftade på att det var du som var testglad genom att använda ”ringklockan” för att testa om någon skulle öppna;-)
    Jättefin bild förresten:-)

  2. Härlig tolkning och fin bild ! Din text gör bilden riktigt intressant. Men sen är du ju också en mästare på att få ihop dina rader på ett strålande sätt 🙂

  3. Jag håller med, en smidesglad smed! Gamla föremål är så fantastiska på det sättet, även på vardagliga bruksföremål finns oftast någon liten förskönande detalj. Det känns att de är gjorda med känsla!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: