Ett rymligt kyrkorum

DSC_0084rfpphag1000

St John´s Co-Cathedral

Maltas stenålderstempel är imponerande och Johanniterordens huvudkyrka inne i Valletta är knappast mindre storslagen. Riddarkyrkan, St John´s Co-Cathedral – tillägnad Johannes döparen – byggdes på 1570-talet så snart det kraftiga försvarsverket runt staden stod klart och gatornas rutnätsplan var utlagd. Kyrkobyggnadens yttre fasad är sträng i sin enkelhet. Från början var också kyrkans inre strängt avskalat. Men efter knappt hundra år får kyrkorummet sin mäktiga överlastade utsmyckning i enlighet med barockens stilideal. Kyrkan är idag ett av Europas finaste exempel på högbarock och en av världens stora katedraler.

Vi gick runt i kyrkan med hjälp av de audioguider som ingår i entréavgiften om man så önskar. Och det önskar man säger jag som i alla lägen rekommenderar audioguider som en snabb introduktion till sevärdheter. Kyrkan är ett rituellt rum. Den är också, med krypta och riddarkapell, begravningsplats för johanniterordens stormästare, riddare och berömda malteser. Precis på samma sätt som stenålderstemplen var rituella rum som också hade en funktion i en dåtida dödskult.

Riddarkyrkans många kostbara skatter finns utställda inne i katedralen. Till dem hör målningarna Beheading of St John the Baptist och St Jerome Writing av Caravaggio. De två tavlorna är, förutom det rymliga rikt dekorerade barockrummet, besökets absoluta höjdpunkt.

Rymligt tisdagstema

7 tankar om “Ett rymligt kyrkorum

 1. Tänk att en sådan magnifik kyrka kan finnas på lilla Malta! Så himla bra med din info också. Har varit på Malta, vet var kyrkan ligger, men vi gick liksom aldrig in. Så typiskt (dumt av) oss.
  Så än en gång – nu vet jag vad vi missade iaf…

 2. Oj vilken guldprakt! Vilken utsmyckning! Vilket foto.
  Så typiskt att en kyrka är så här prålig och ofta också rymlig och stor.
  Hm, märker att jag är lite på krigsstigen just nu när det gäller kyrkan… det är väl religionen lite allmänt och påsken i synnerhet som triggat mig, jag får lov att be om ursäkt.
  Tycker själv om att besöka kyrkor när jag besöker främmande städer, det vilar ofta ett lugn inne i kyrkorna.
  Några undantag visst ju, som Notre Dame i Paris eller Peterskyrkan i Rom.

 3. WOW vilken utsmyckning! Tänk, många har associerat ordet rymlig med just kyrkorum. Och med rätta, storhetsvansinne eller vad vet jag inte, men både högt och stort ska en körka tydligen vara.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: