Illusoriskt

DSC_0157pp1000

Tredubbelt illusoriskt fönster från min sommarhage.

De kallas träslott och är hälsingeböndernas traditionella mangårdsbyggnader från en tid när landskapets rikedom kom från laxen och skogen. Timmer fanns i överflöd. Byggnadens dimensioner demonstrerar välstånd men de stora salarna var svåra att värma och användes bara vid högtider. Bilden är från den stora festsalen på ovanvåningen av Erik-Anders gård. Den gav illusionen av ett liv i lyx men stod oanvänd och oeldad under större delen av året.

För oss sena tiders barn är festsalen – och världsarvsgården – återskapad och uppmöblerad, för att ge oss illusionen av det liv som en gång levdes i träslottens Hälsingland.

Salens elegantaste illusion är förstås den marmorerade väggen, raffinerat dekorationsmålad för att efterlikna och ge sken av den dyrbara marmorn. Marmoreringsmålningen placerar fönster och hela rummet i ett helt nytt sammanhang. Skenbart förflyttas vi till ett varmare, ljusare södern.

illusoriskt veckans fönster

12 tankar om “Illusoriskt

  1. En dagsfäsrsk bild ser jag! Å tack vare din text så fattar jag:-) Jag gillar ju annorlunda och avvikande tolkningar som du vet, så den här gillas skarpt:-)

    Självaste interiören är jag inte så förtjust i måste jag medge, men speglingarna i fönstren gillade jag desto mer:-)

    Gilla

  2. Den illusionen skulle jag mer än gärna behålla… trots att jag vet att det är blå dunster i ögonen på en. Haha, här kommer jag med mina ögon igen… har det blivit en fix-idé, tro? Nämen, inte tror jag vanligt folk fick bo så här fint. Din annorlunda tolkning är en 10-poängare! Av 10 möjliga alltså. 🙂

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: