Idag gillar jag: ryokan

Ett ryokan är ett traditionellt japanskt hotell. I centrala Kyoto, vid en trång bakgata finns ett enkelt ryokan. Vi har bott här förr och vi bor här nu, där i det låga huset bakom pinnvävsjalusierna på andra våningen

Receptionen. På stengolvet ett kliv in från gatan tar jag av mig skorna, ställer i hyllan, kliver upp ett steg och i tofflorna redo att klättra uppför trappan

Rummet med futonger (madrasser) utrullade på tatami(stråmatte)golvet. Som ni kan se är japanska överlakan sydda för att exponera det vackra täcket.

Det gemensamma ofuro. Klockan sex på kvällen värms vattnet och tappas upp i träkaret. Innan vi sänker oss ned i det skållheta vattnet har vi suttit på en låg pall, skrubbat oss omsorgsfullt och hällt litervis med vatten från en träbalja över oss. I ett japanskt bad njuter man och kopplar av, där tvättar man sig aldrig. Proceduren är alltid densamma vare sig du badar i ett större onsen (anläggning med bad från varma källor) eller rotenburo (som onsen men under bar himmel). Ofuron på vår ryokan är tillgänglig fram till klockan elva på kvällen. Det är en dödssynd att dra proppen ur karet. Andra ska njuta badet efter dig!

torsdagstema I like

Annonser

8 tankar om “Idag gillar jag: ryokan

  1. Gud vad spännande och intressant Lena !! Så kul för oss andra att du delar med dig av din resa. Japan är ju inte ett ställe man besöker varje dag precis, om någonsin. Den där ofuron gillar jag skarpt 😉 Ha det fortsatt spännade på din upptäcktsfärd. Har du kanske varit där förut ???

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: