Jag var där

En bild ett tema  Jag var där

Reykjavik

Ja, jag var där .

Reykjavik – Staden under de tusen sjöarna.

Och ingenstans speglar himlen havet klarare blå, när skyarna väl lättar.

Tre månader varje år under en period i livet var jag där. Åkte runt i Island men framför allt jobbade jag vid Tjörnin den lilla sjön inne i centrala Reykjavik (skymtar faktiskt till vänster i bild). Sjön som egentligen är en avsnörd havsvik och vid vars strand Ingólf Arnarson bosatte sig år 874. Ingólf förste landnamsmannen, Islands förste nybyggare kom seglande från Norge. Många följde efter. Snart låg vikingagårdarna spridda över hela ön och den Isländska Sagans tid tar vid. Jag var där som arkeolog för att gräva och forska om hur det började, hur Ingólf  och hans familj arbetade och levde på gården i det nya landet.

Sedan händer mycket i mitt liv, man och tre barn och jobb och ja ni vet. I oktober 2010 är jag äntligen tillbaka hos min nästansyrra och hennes mamma. Ja, jag var där i Reykjavik igen och ingenstans speglar himlen havet klarare blå.

7 tankar om “Jag var där

  1. Härlig bild och vilket privilegierat uppdrag i ditt yrke! Jag har varit på Island två gånger, och det är lång tid mellan gångerna. Första gången var på 80-talet och andra gången med barnen på 2000-talet. Mycket hade hänt. Bland annat fanns det mera skog och träd nu – första gången vi var där fanns det slående få träd. Klimatförändringar. Lika underbart land och folk, dock.

    Gilla

    • Du har rätt Ezter, det finns inte mycket sjöar i Reykjavik. Staden ligger vid kusten. Det som syns vid horisonten är havet. Det finns bara en liten dammliknande sjö Tjörning som tidigare var en havsvik även den.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: