Krossat

Veckans fönster

Krossat fönster – krossad dröm

Hellefors styckebruk

ett stycke svensk storskalig  järnhistoria

Järnverket i Hälleforsnäs, Södermanland anlades vid mitten av 1600-talet. Därefter är brukets historia en mångskiftande saga om uppgång och fall. Här drevs en gång ett av Europas största gjuterier. Så sent som på 1960-talet hade bruket en storhetstid men snart kom den slutgiltiga konkursen Nu står många av de imponerade fabriksbyggnaderna öde.

Ny verksamhet flyttar in i de gamla lokalerna. På vägen hem från Bokens stad Mellösa i slutet av augusti 2010 tog jag en sväng förbi Hälleforsnäs. Platsen är värd en omväg. Här finns Gjuterimuseum, konstutställning, Lager 157. Och inte minst en möjlighet att vandra runt i ett öde industrilandskap från igår.

16 tankar om “Krossat

 1. Åh, bruket i Hälleforsnäs! Min pappa är därifrån och jobbade på bruket som grabb. Farfar jobbade där större delen av sitt liv och dog av dammlunga 1987. Där kan man verkligen gå runt en heldag med kameran, mycket att fotografera. Du har fångat många bra detaljer, jättefint!

  Gilla

 2. Vad kul att Hanna har anknytning till den här bilden, fast mindre kul att arbetarna dog i dammlunga, något som var så vanligt förr när man inte kände till farligheterna med det fina stendammet.

  Det är i alla fall en härlig gammal bruksmiljö du visar och jag kan ana alla möjligheter till fina foton.

  Gilla

 3. Gillar att läsa och lära mig något nytt. Luleå var ju en gång också en stor järnverksstad och trots att det finns kvar är vi inte lika storskaliga som vi en gång var. Det blev platt fall här också Stålverk 80 hette det men av det blev inget.

  Numera är vi istället en stor IT-stad, stor och stor men vad gäller IT är vi tydligen stora, läste jag i morgondagens tidning.

  När IT tar slut så finns det inte någon sådan här vacker historia att vandra runt bland utan bara gamla … ja inte vet jag.

  Spännande att få gå runt där lära sig och framförallt fota. =)

  Gilla

 4. Gillar ditt foto. Perfekt bild denna vecka. 🙂
  Det finns intressanta industrimiljöer. Tacksamma att fotografera.
  Undrar varför det är så roligt att panga rutor i övergivna lokaler?
  Men det blev en passande bild.
  Kul att miljön lever vidare.

  Gilla

 5. Spännande historia om det gamla styckebruket. Krossat fönster – krossad dröm… Du lyckas alltid få till text och bild så det fångar intresset. Vacker bild på fula byggnader. Och många krossade fönster var det här 😉

  Gilla

 6. kul med historiken bakom stället och att det finns andra som har anknytning till det också. Sånna här ställen brukar väl vara tilldragande för ungdomar för att just krossa rutor och hitta på annat skit, men det är ju tur att det fanns krosade rutor så du kunde bidra med denna bilden till Susannes fönster-uppdrag 😉

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: